Hvordan skal man spise op til et maraton?

Hvis man er vant til at løbe kortere løbeture, så har man muligvis også erfaret, at mindre løbetur ikke kræver den store kostomlægning eller kostplanlægning. Man kan sagtens motionere moderat, uden at tænke over, hvad man spiser.

Hvis man derimod skal op og løbe ture på længde med et halvt eller helt maraton, som bekendt er 42,195 km, så er det noget andet.

For at kroppen kan klare at gennemføre så lang en distance, skal den have masser af energi at bruge af. Det betyder, at alle kroppens energidepoter og væskedepoter skal være fyldt helt op, den dag man skal løbe. Det nytter altså ikke noget, at man mangler energi eller dropper at spise aftensmad dagen før, man skal løbe maraton. Hvis man ikke sørger for, at alle energidepoter er fyldt godt og grundigt op, så risikerer man, at man ikke kan gennemføre de 42,195 km, selvom man har trænet op og er i god form.

Den kost, man indtager, op til et stort løb, har altså rigtigt meget at sige for præstationsevnen. Det kan derfor godt betale sig at sætte sig ind i, hvad og hvordan man skal spise, for at man opnår de bedste resultater på den store dag.

Det skal du spise, hvis du gerne vil gennemføre et maraton

Det er forskelligt, hvilke energikilder kroppen benytter sig af, afhængigt af hvilken form for arbejde den skal udføre. Når man skal ude at løbe langt er det primært kulhydrater, der bliver brugt som kroppens benzin.

Er du i risikogruppen for at få gigt anbefaler vi også at supplere op med glucosamin.

Kroppen har nemlig nemmere ved og er hurtigere til at omsætte kulhydrater til energi end fx fedt. I dagene op til et maraton gælder det derfor om at have sine kulhydratdepoter fyldt helt op, så der kan produceres masser af energi, som kan bruges til at gennemføre den lange distance.

Inden for kulhydrater findes forskellige slag, som optages i kroppen med forskellig hastighed. Fulkornsprodukter som brød, pasta og ris samt grove grøntsager optages langsommere, hvilke er med til at holde blodsukkeret stabilt over længere tid. Omvendt er druesukker, som findes i meget frugt, som fx bananer, rosiner, med til at få blodsukkeret til at stige kraftigt på forholdsvis kort tid. Når man skal løbe maraton gælder det om, at have opbygget et stabilt blodsukker i dagene op til løbet, mens de hurtigt optagelige kulhydrater er gode under løbet, hvis man kan mærke, at sine kulhydratdepoter er ved at slippe op.

Mangler du udstyr til det kommende marathon? Læs guides til det bedste tekniske marathonudstyr på mandeguiden Manspiration.dk.

Skriv et svar